headershadow

Latest Blogposts

Het juiste gereedschap bij het lezen

Wij wonen in een huis waar, door de leeftijd van het huis, altijd wel iets te klussen valt. Zo ook afgelopen weekend. Ik was bezig om een elektriciteitskabel te verleggen en moest door de buitenmuur heen boren. Mijn (accu) boormachine was daar niet sterk genoeg voor. Dus ben ik naar de Gamma gegaan om een krachtige boormachine te kopen die wel door de muur heen kan boren. Toen bedacht ik mij dat het bij snel lezen, net als bij klussen, ook van belang is dat je het juiste gereedschap hebt.

De hulpmiddelen (gereedschappen) die je heel gemakkelijk kunt gebruiken bij het snellezen, zijn goed zelf te maken (althans een aantal). Ook kun je ze in de winkel kopen. De meest gebruikte hulpmiddelen zijn: aanwijsstok,  lessenaar, fixatieschaal, metronoom en tachitoscoop.

1. De aanwijsstok

Wie heeft er gelijk? De meesten van ons hebben leren lezen zoals het bij mij vroeger ging. Ik leerde lezen met mijn vingertje bij de woordjes van de regels. De juffrouw (in mijn geval) zei dan: “NEE Bastiaan, niet met je vingertje bij wijzen”. Dat is eeuwig zonde geweest! Je ogen kunnen veel sneller lezen als ze geleid worden door een aanwijsstok. Belangrijk is dan wel dat het een dunne stok is. Mijn vingers en handen zijn nu zo groot dat ze nu een tegenovergestelde werking hebben. Ik bedek nu het hele oppervlak met mijn hand. Mijn ogen kunnen er niet meer omheen kijken. Laat staan snel doorlezen. Goede aanwijsstokken kunnen onder andere de volgende voorwerpen zijn: een potlood, pen, dirigeerstokje of een breinaald. Als deze maar dun en stevig is en de lengte van een potlood heeft.

2. De lessenaar

Op een lessenaar ligt een boek schuin. Hierdoor kunnen je ogen makkelijker de tekst opnemen. Lessenaars zijn ook eenvoudig zelf te maken. Zorg er wel voor dat je boek er stabiel op ligt en dat je de bladzijde gemakkelijk kunt opslaan. Materiaal waarvan je een lessenaar eenvoudig zelf kunt maken zijn onder andere multiplex of spaanplaat. In de winkel zijn ze ook te koop van plastic of zelfs van staal. Belangrijk is de combinatie van schuine tekst en de juiste gezichtshoek. En vergeet vooral  de verlichting niet.

3. De fixatieschaal

Ook een fixatieschaal is goed zelf te maken. Fixatiepunten zijn de keren dat je ogen stilstaan als ze de regel lezen. Door minder keren stil te staan (dus door meerdere woorden in één fixatie op te nemen) gaat de leessnelheid met sprongen vooruit. Hoe minder je stilstaat, dus hoe minder tijdverlies, des te hoger de snelheid die je bereikt. Maar hoe maak je nu een fixatieschaal? Neem een doorzichtig stuk plastic of folie. Trek daar 6, 5, 4 of 3 verticale lijnen op, gelijkmatig verdeeld op het vel. Leg dit op de leestekst; de lijntjes markeren nu de stopplaatsen voor je ogen (fixatiepunten). De tussenliggende woorden dienen nu in één oogopslag (fixatie) gelezen te worden.  Oefen eerst met vijf lijnen, daarna één minder en als dat aardig gaat minder je met nog een. En je raadt het al: als dat gemakkelijk gaat ga je met een fixatieschaal werken van drie fixatiepunten. Als dat je lukt lees je al met een snelheid van rond de 600 woorden per minuut (wpm). Als je meer wilt weten over fixatieschalen en fixatiepunten kijk dan op www.lerensnellezen.nl

4. De tachitoscoop

Een tachitoscoop is een hulpmiddel waarmee gedurende zeer korte tijd (enkele fracties van seconden) woorden of zelfs hele zinnen aan de ogen worden getoond. Na het zien hiervan heeft de lezer de tijd om ze op te schrijven. Hierna kun je de juistheid van de woorden controleren. Het makkelijkste is om een tachitoscoop te vergelijken met een diaprojector die heel snel gaat. Ook kun je het zien als een kaartenbak waarmee je snel flippert met de kaartje en daarna controleert hoeveel je goed hebt.

5. De metronoom

Metronomen worden veel gebruikt in de muziekwereld om de maat aan te geven. Je kunt ze dus in de muziekwinkel kopen. Door middel van tikken geven ze de maat aan. Bij snellezen is het de bedoeling dat je bij elk tikje aan een nieuwe regel begint. Je kunt hiermee experimenteren door de metronoom steeds sneller te zetten en zo dus ook steeds sneller te gaan lezen. Je zult versteld staan hoe snel je ogen wennen aan het nieuwe ritme.

Het blijkt dus dat je bij het lezen ook heel goed hulpmiddelen kunt gebruiken. Zo lang je maar het juiste gereedschap gebruikt. Of je nu gaten moet boren in een muur of een muur moet stucen, er zijn altijd gereedschappen om de klus te klaren. Wil je ook kunnen snellezen? En deze vaardigheden onder de knie krijgen? Kom dan naar de eendaagse training. Voor meer informatie kijk op www.lerensnellezen.nl

Meer tips en oefeningen?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang ons E-Book met 75 snelleestips helemaal GRATIS!!
We hate spam just as much as you

0 reacties op “Het juiste gereedschap bij het lezen

Plaats een reactie