headershadow

Latest Blogposts

Wat heeft een turner met snellezen te maken?

Wist je dat een turner voordat hij aan een wedstrijd begint, of überhaupt aan zijn training begint, eerst veel voorbereidingen doet in de vorm van rek- en strekoefeningen? Dit zag ik op tv toen ik samen met mijn jongste dochter naar de kampioenschappen zat te kijken. Mijn dochter, die zelf ook op turnen zit, begon mij zelfs voor te doen hoe die opwarming er uit ziet. Dus voordat een turner een topprestatie neer kan zetten, warmt hij eerst zijn spieren goed op. Met  snellezen is het niet anders.

 

Goede ogen bevorderen snellezen

De ogen zijn het instrument waarmee je informatie in je opneemt. Zoals de meesten wel weten zijn je ogen ook spieren. Het is dus belangrijk dat je ogen goed zijn afgesteld. Wist je dat mensen met contactlenzen en brildragers aan beide ogen vaak niet dezelfde sterkte hebben? Interessant nietwaar? Hoe is dat bij jou? Sterker nog, in de loop van de tijd verandert die sterkte ook nog eens. Ik raad je aan om een bezoek te brengen aan de opticien. En het is in veel gevallen nog gratis ook. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je leest met de juiste scherpte, dit bevordert het snellezen aanzienlijk.

Vijf manieren om de kwaliteit van je ogen te verbeteren

Je oog is een spier en deze kan getraind worden. Ook bij het snellezen kun je een soort warming-up doen voor de ogen om het beste resultaat te behalen.

1. Focusoefening: focus je op een voorwerp op korte afstand en bedek met één hand één oog, focus je daarna op een voorwerp dat ver weg is. Herhaal dit tien keer en doe dan hetzelfde met het andere oog.

2. Maak ronddraaiende bewegingen met je ogen en knipper dan heel snel. Doe dit ook tien keer, zowel linksdraaiend als rechtsdraaiend.

3. Knijp je ogen stijf dicht gedurende tien seconden en laat ze dan ontspannen los. Doe dit ook een aantal keer. Je zult merken dat dit ontspannend werkt voor je ogen. Ik raad je aan dit tijdens het lezen ook een paar keer te doen. Zeker als je begint met lezen.

4. Schrijven met de ogen. Neem een muur op minimaal drie meter afstand en schrijf met je ogen je naam en, als je een korte naam hebt, ook je achternaam en je adres. Staar naar de muur en schrijf met grote koeienletters. Hiermee versterk je ook je focus.

5. Hand-oog coördinatieoefening. Steek je duim omhoog en steek je arm recht vooruit. Beweeg deze dan naar rechts en naar links, je ogen blijven gefocust op je duim. Je gaat steeds sneller van links naar rechts en andersom, doe dit zeker 25 keer.

Als je deze oefeningen gaat doen voordat je gaat lezen en je hebt je ogen laten meten, dan weet je dat je ogen klaar zijn om te gaan snellezen. Net als de turner ben je klaar om een topprestatie (snelheid) neer te zetten, nu alleen nog leren hoe je dat doet. Kijk daarvoor in de kennisbank ‘Alles over snellezen’.

Meer tips en oefeningen?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang ons E-Book met 75 snelleestips helemaal GRATIS!!
We hate spam just as much as you

0 reacties op “Wat heeft een turner met snellezen te maken?

Plaats een reactie